Kan Bernkonvensjonen redde ulven i Norge?

Innlegg i NA fra daglig leder Alette Sandvik. Du kan lese hele innlegget her.

Enda en gang skal jakt på ulv behandles i norsk rettsvesen. Organisasjonene Foreningen Våre Rovdyr og NOAH fikk lille julaften medhold i kravet om midlertidig forføyning og stans i vinterens ulvejakt. Bakgrunnen for kravet er at Klima- og miljødepartementet den 20. desember åpnet for jakt på tolv ulver i tre revir inne i ulvesona. Regjeringen ønsket nok en gang god jul kun til den lille delen av befolkningen som ikke ønsker ulv i Norge. 

Norges mest utrydningstruede pattedyrart, ulven, har i årevis blitt underlagt et følelsesladd og lite kunnskapsbasert forvaltningsregime og det har skjedd en ekstrem forverring med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering. Den siste rapporten med status over den norske ulvebestanden viser at det kun er rundt 34 individer igjen (https://rovdata.no/Portals/Rovdata/Dokumenter/Rapporter/Foreløpige%20ulverapporter/Ulv-Forelop%20StatusRapp%201-2024-PW_KN_EM-241213.pdf?ver=n-ueSLS3210p901Kd0AEiA%3d%3d)-

Det er et stort flertall av Norges befolkning som er positive til ulvens tilstedeværelse i våre skoger. Vi har en grunnlov som slår fast at naturens ressurser og artsmangfold skal bevares i et langsiktig perspektiv og en rekke andre lover som forbyr oss å ødelegge landets naturmangfold. Vi har også forpliktet oss internasjonalt til å ta vare på ulv innenfor landets grenser. Bernkonvensjonen er en slik bindende avtale om vern av ville planter og dyr og deres naturlige leveområder i Europa. Rakel Surlien fra Senterpartiet var miljøminister da avtalen ble signert i 1986.

Bernkonvensjonens byrå har de siste årene uttrykt sterk bekymring for den aggressive norske ulveforvaltningen og to ganger sendt skriftlig advarsel til norske myndigheter. Ettersom den aggressive ulvepolitikken bare har holdt frem så gikk en enstemmig komité den 6. desember til det skrittet å åpne sak mot Norge. Dette er første gang det har blitt åpnet sak mot Norge i Bernkonvensjonen.

Den samme uken som Bernkonvensjonen vedtok å åpne sak mot Norge for kritikkverdig forvaltningen av ulv, var det også en sak oppe om ulvens vernestatus i Bernkonvensjonen skulle endres fra «sterkt beskyttet» til «beskyttet». Det ble et knapt flertall for en slik nedlisting. Da dette ble kjent gikk flere fra den sittende regjeringen ut og jublet uhemmet. Det er jo ganske absurd at landets finansminister feirer med kake fordi han tror det skal bli enda lettere å skyte ulv i Norge. I det landet i Europa med færrest ulv. Tyskland har til sammenligning ca.1200 ulver, Spania 2000 og Italia 3000. Det er ikke rart de andre landene som er representert i Bernkonvensjonen lurer på hva Norge holder på med.

Nedlistingen av ulv i Europa var uheldig og imot faglige råd, men det betyr ikke at de internasjonale institusjonene og avtalene har gjort ulven til fritt vilt. Tvert imot tar Bernkonvensjonen nå på alvor at land som Norge bryter miljøavtalen med sin hensynsløse utryddingspolitikk.

Nå som det har blitt åpnet sak mot Norge i Bernkonvensjonen, må regjeringen gjøre endringer i hvordan ulven blir behandlet. En av de klare føringene fra Bernkonvensjonen er at Norge ikke kan skyte familiegrupper og revirmarkerende par inne i ulvesonen. Bernkonvensjonen hadde følgende oppfordring til norske myndigheter i et brev som ble sendt i april 2024: «Norge må revurdere sin tilnærming med forebyggende avliving ned til et veldig begrenset bestandsmål, og i stedet bruke påviste forebyggingsmetoder, spesielt husdyrbeskyttelse, og å øke bevisstheten om ulvens rolle i naturen og sosial aksept av arten.»

Alette Sandvik og Siri Martinsen på møte i Bernkonvensjonen 6. desember 2024.

Alette Sandvik og Siri Martinsen på møte i Bernkonvensjonen 6. desember 2024.


Men det første Klima- og miljødepartementet gjør etter at det ble åpnet sak mot Norge er altså å tillate jakt på tre ulvefamilier innenfor ulvesonen. Hva er det de ikke forstår?

Norges troverdighet som seriøs aktør på miljøfeltet er nok en gang rammet, og det er svært alvorlig å bryte internasjonale avtaler på denne måten. Vikarierende Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik har uttalt følgende om saken: «det er min vurdering at Norges forvaltning av ulv er i tråd med Bernkonvensjonen». Bernkonvensjonen sitter med fasit på hva som er et konvensjonsbrudd, og nå har de uttrykt dette så klart som det er mulig å gjøre. Det er ikke opp til det enkelte lands politiske forgodtbefinnende å bestemme hva de legger i avtalen.

Den 8. januar skal vinterens ulvejakt behandles i Oslo tingrett, hvis organisasjonene får medhold blir det ingen ulvejakt. Den norske stat må også forberede seg på en rapportering til Bernkonvensjonen om en forbedring av landets forvaltning av ulv innen februar 2025.