Ny rapport om ulv i Norge
Overvåkingssesongen for ulv varer fra 1. oktober til 31. mars. Det har nå kommet en foreløpig rapport som viser hvor mange ulver som er registrert hittil i sesongen. Rapporten som Rovdata publiserte denne uken viser at det kun er registrert 31 ulver med helnorsk tilhold.
Det er dokumentert tre ulvekull i Norge og tre kull i det som er antatt å være grenserevir som deles med Sverige. De norske revirene med yngling er Julussa, Disenå og Setten. Det er også påvist ulvekull i grenserevirene Gråberget og Kymmen, som deles med Sverige. I tillegg er det påvist et kull i Kynna, som det gjenstår å avklare grensestatus på. Det er usikkert om den viktige finsk-russiske hannen fortsatt befinner seg i Settenreviret.
Videre er det dokumentert et revirmarkerende par i Risberget-Ulvåa. Det er også indikasjoner på revirmarkerende par i det helnorske reviret Mangen og i grensereviret Fjornshöjden, men her er status foreløpig usikker.
Rovviltnemndene har i år bestemt at 12 ulver skal kunne skytes innenfor den norske ulvesonen. Dette gjelder alle ulvene i Boksjø, Ulvåa/Risberget og de resterende i Fjornshöjden. Hvis man ser i den nye rapporten så er det ikke registrert yngling i noen av disse revirene i år. I Boksjøreviret har det kun vært et par som har holdt til i mange år, her en av partene trolig steril. I Fjornshöjden går det igjen noen valper etter at foreldre og søsken ble skutt under lisensjakt vinteren 2024. I Ulvåa/Risberget er det registrert et revirmarkerende par.
De aller fleste ulvene i Norge er påvist i fylkene med ulvesone i Sørøst-Norge, det vil si i østre deler av Innlandet (øst for Glomma), Akershus (øst for E6). Det er kun registrert én ulv i hele Østfold og denne ønsker altså rovviltnemndene å skyte.
For en hvilken som helst annen art i Norge hadde det vært krise om det var så få individer. Da fjellreven nærmet seg noen hundre individer, ble det satt i gang strakstiltak med fôring og avlsstasjon. Når det gjelder ulv så har vi en totalt ufaglig, politisert og ekstrem forvaltning her til lands. Det har også nå blitt slått fast av Bernkonvensjonen som har åpnet sak mot Norge. I lys av dette vil den vikarierende Klima- og miljøministeren, Tore O. Sandvik, sette Norge i et svært dårlig lys internasjonalt hvis departementet godtar rovviltnemndene sitt vedtak om felling av 12 ulver innenfor ulvesonen denne vinteren. Vedtaket ventes å komme i disse dager.
Du kan lese hele rapporten her: https://rovdata.no/Portals/Rovdata/Dokumenter/Rapporter/Foreløpige%20ulverapporter/Ulv-Forelop%20StatusRapp%201-2024-PW_KN_EM-241213.pdf?ver=n-ueSLS3210p901Kd0AEiA%3d%3d